Sisältöön Sivukartta Palaute Tulosta

Sydänliitto

 
 
 
 
 

Säännöllinen ateriarytmi

Säännöllinen ateriarytmi auttaa välttämään hallitsematonta syömistä. Kun nälkä ei pääse kasvamaan liian suureksi, syöminen pysyy paremmin hallinnassa. Säännöllisyys ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi syödä kellon mukaan. Ideana on välttää liian pitkiä ateriavälejä, mikä estää hallitsematonta syömistä. 

 

Painonhallitsijankin päivään sopii 2-3 ateriaa ja muutama välipala. Lautasmalli on hyvä apu aterian koostamisessa. Marjat, hedelmät ja leipä kevein päällystein ovat herkullisia välipaloja. Ne lisäävät maukkaasti kuidun saantia ja paikkaavat liian pitkää ateriaväliä.


Mielihalu haltuun

Molemmat sekä nälkä että mielihalu johtavat usein syömiseen. Painonhallinnassa on oleellista osata erottaa todellinen nälkä mieliteosta. Mieliteot häviävät usein, kun malttaa odottaa hetken, mutta todellinen nälkä katoaa vasta syödessä. Mieliteot ovat onneksi lyhytikäisiä. Ne voimistuvat heräämisen jälkeen noin 10-15 minuutin ajan, jonka jälkeen ne alkavat heiketä. Mielihalu loppuu aikanaan ja sitä pystyy vastustamaan. Suunnittelu auttaa pääsemään mielitekojen herraksi.

Nälkään ja mielihaluun voi varautua. Jääkaappi kannattaa varustaa yllättävien tilanteiden varalta kuorituilla porkkanoilla, kurkulla, tomaateilla tai muulla kevyellä ja helpolla naposteltavalla


Syöminen on tunneasia

Tunteet vaikuttavat syömisiin, siihen, mitä, milloin ja miksi syömme. Osa meistä syö suruunsa, toiset iloonsa, joku yksinäisyyteen. Moni eksyy jääkaapille tekemisen puutteessa. Esimerkiksi stressi saattaa saada meidät syömään tavallista enemmän. Syömällä voidaan hakea helpotusta epämiellyttäviin tunteisiin kuten ahdistukseen ja masennukseen, valitettavasti olo on usein syöpöttelyn jälkeen entistä huonompi.

Kannattaa miettiä millaisia tunteita syöminen sinussa herättää. Kun tunnistat syömisen ja tunteiden välisen yhteyden, olet askelta pidemmällä syömisen hallinnassa.,

1
2
3
4
5
6
Jaa sivu: Bookmark and Share
 
Info
Sulje

Hakuohje

Sisällöstä voi hakea tietoa vapaalla sanahaulla (Hae sisällöstä) tai asiasanahaulla (Hae asiasanoilla).

Vapaa sanahaku käy läpi tekstisisällöt, otsikot ja kuvatekstit.

Asiasanahaku hakee sisällön metatiedoista vastaavuutta sisällön Tero- ja Mesh-metatietoihin.

Haku käyttää oletusarvona hakusanojen välissä TAI-operaattoria.

Haku ei tee eroa suurten tai pienten kirjainten välillä.

Hakusanan voi katkaista asteriskilla eli tähtimerkillä (*) sanan lopusta, mikä on hyödyllistä eri taivutusmuotojen etsimisessä.