Sisältöön Sivukartta Palaute Tulosta

Sydänliitto

 
 
 
 
 
 

Digitalis (digoksiini)

Digoksiinia käytetään sydämen vajaatoiminnassa ja hidastamaan eteisvärinän aikaista liian nopeaa pulssia.
Digoksiini (Digoxin®) on nykyään ainoa Suomessa käytetty digitalisglykosideihin kuuluva lääke. Ne ovat vanhimpia käytössä olevia sydänlääkkeitä, alun perin sormustinkukasta (digitalis purpurea) eristettyjä.
Digoksiinia käytetään edelleen jonkin verran sydämen vajaatoimintaan. Ensisijainen lääke se ei enää nykyään ole. Jos potilaalla on edelleen oireita, kun tehokkaammat lääkkeet (ACE:n estäjä, beetasalpaaja, diureetti ja aldosteroniantagonisti) ovat käytössä, digoksiinilla voidaan lievittää oireita ja vähentää sairaalahoidon tarvetta.

Eteisvärinän aikaisen pulssin hidastamiseen voidaan käyttää digoksiinia ensisijaisten lääkkeiden (beetasalpaaja, sykettä hidastava kalsiuminestäjä) ohella. Digoksiini hidastaa leposykettä, ei niinkään rasituksen aikana liikaa kiihtyvää pulssia.

Digoksiinin liika-annostelu on vaarallista. Seurauksena voi olla pulssin liika hidastuminen, muut vakavat rytmihäiriöt, pahoinvointi ja oksentelu, sekavuus ja näköhäiriöt. Digoksiini poistuu elimistöstä munuaisten kautta, joten munuaisten vajaatoiminta lisää liika-annoksen riskiä. Vanhukset ovat erityinen riskiryhmä. Tarvittaessa voidaan tutkia lääkkeen veripitoisuus, mutta rutiininomaisesti se ei ole tarpeen, koska nykyään käytetään varovaista annostelua.

Digoxin® ei ole sairausvakuutuskorvauksen piirissä.

7.2.2014
1
2
3
4
5
6

Jaa sivu: Bookmark and Share
 
Info
Sulje

Hakuohje

Sisällöstä voi hakea tietoa vapaalla sanahaulla (Hae sisällöstä) tai asiasanahaulla (Hae asiasanoilla).

Vapaa sanahaku käy läpi tekstisisällöt, otsikot ja kuvatekstit.

Asiasanahaku hakee sisällön metatiedoista vastaavuutta sisällön Tero- ja Mesh-metatietoihin.

Haku käyttää oletusarvona hakusanojen välissä TAI-operaattoria.

Haku ei tee eroa suurten tai pienten kirjainten välillä.

Hakusanan voi katkaista asteriskilla eli tähtimerkillä (*) sanan lopusta, mikä on hyödyllistä eri taivutusmuotojen etsimisessä.