Sisältöön Sivukartta Palaute Tulosta

Sydänliitto

 
 
 
 
 

Aldosteroniantagonistit

Aldosteroni on mineralokortikoideihin kuuluva "suolahormoni", jota syntetisoivat lisämunuaisen kuorikerroksen solut. Aldosteronin eritystä lisäävät plasman suuri kaliumpitoisuus, AT II ja aivolisäkkeen kortikotropiini (ACTH). Aldosteroni vaikuttaa ennen kaikkea munuaisiin siten, että natriumin ja veden eritys vähenee ja kaliumin eritys lisääntyy. Aldosteronin liikatuotannon (hyperaldosteronismi tai vain aldosteronismi) keskeinen tunnusmerkki onkin plasman pieni kaliumpitoisuus. Primaarinen aldosteronismi johtuu joko lisämunuaisten hyvänlaatuisesta kasvaimesta (adenooma) tai kuorikerroksen diffuusista liikakasvusta (hyperplasia).

 

Myös sydänlihaksessa on mineralokortikoidireseptoreja. Niiden liiallinen stimulaatio on vahingollista: se edistää fibroosia ja aiheuttaa kammioperäisiä rytmihäiriöitä.

 

Aldosteronireseptorin antagonisteista spironolaktoni on ollut pitkään käytössä. Sillä on myös estrogeenin kaltaisia vaikutuksia, mikä voi aiheuttaa mieskäyttäjille kivuliasta rintojen kasvua (gynekomastia). Uudempi eplerenoni on spesifisempi aldosteroniantagonisti. Molemmista on osoitettu olevan hyötyä systolisen toiminnan heikkenemisestä aiheutuvassa sydämen vajaatoiminnassa. Valitettavasti eplerenoni on Suomessa edelleen vailla sairausvakuutuksen korvattavuutta.
Spironolaktonia käytetään myös kohonneessa verenpaineessa, erityisesti kun on todettu aldosteronismi, mutta ei ole kirurgisesti poistettavaa kasvainta. Vaikeassa, useita lääkkeitä vaativassa verenpainetaudissa spironolaktoni saattaa olla avuksi myös ilman varsinaista aldosteronismia.

 

RAA-järjestelmä verenpaineen säätelyssä  
Reniini-angiotensiini-aldosteronijärjestelmä, ATR:n salpaajien ja aldosteroniantagonistien vaikutuskohdat. 

1
2
3
4
5
6
Jaa sivu: Bookmark and Share
 
Info
Sulje

Hakuohje

Sisällöstä voi hakea tietoa vapaalla sanahaulla (Hae sisällöstä) tai asiasanahaulla (Hae asiasanoilla).

Vapaa sanahaku käy läpi tekstisisällöt, otsikot ja kuvatekstit.

Asiasanahaku hakee sisällön metatiedoista vastaavuutta sisällön Tero- ja Mesh-metatietoihin.

Haku käyttää oletusarvona hakusanojen välissä TAI-operaattoria.

Haku ei tee eroa suurten tai pienten kirjainten välillä.

Hakusanan voi katkaista asteriskilla eli tähtimerkillä (*) sanan lopusta, mikä on hyödyllistä eri taivutusmuotojen etsimisessä.